Kéményépítés, bélelés, égéstermék elvezető rendszerek,

hő és áramlástechnika méretezés.

Főbb szolgáltatási területeink:

Szentendre, Pomáz, Budakalász, Üröm, Leányfalu, Óbuda, Pilisvörösvár, Csobánka, Tahi.

Kéményépítés

Mi is a kémény? A kémény egy önálló, az épület szerkezetétől független építmény, külön beton alappal rendelkezik, és nincsen bekötve sem a födémbe, sem a falazatba, sem a tetőszerkezetbe.
Anyaga lehet kéménytégla, de manapság a kész építőelemes kémények mellet döntenek általában az építtetők, mint pl: Schiedel, Leier… nem véletlen, mert nagyon jó minőségűek, árban a hagyományossal azonos ősszegre jön ki, kivitelezése gyors, ( nagyon fontos a technológiai utasítások betartása, rendesen el lehet rontani).
A fent említett kéményrendszereket többnyire fa-vegyestüzelés esetén szokták megépíteni, de nem ritka a kondenzációs készülékekhez illesztett koncentrikus ( cső a csőben kémény rendszer sem).

Az újonnan épülő kémény méretének, és magasságának kiválasztása:

Elsőnek, a tüzelő berendezés kiválasztásával kell kezdeni, legyen ez, fa-vegyes tüzelésű kazán, kandalló, cserépkályha…. a lényeg hogy nyitott égésterű készülékekről beszélünk. ( nyitott égéstér:  a készülék felállítási helységének levegőjét használja az égéshez).  A tüzelő berendezés gyári adataira van szükségünk, mint pl huzatigény…. El is érkeztünk az úgynevezett hő, és áramlástechnikai méretezés fontosságára, ezen számítással lehet a kéményt méretezni, és csak utána szabad a kémény építését megkezdeni. A számítás megadja a készülék alap adataiból, hogy milyen átmérőjű, milyen magas legyen a kémény, természetesen az épület kialakítását figyelembe véve vannak opciós lehetőségek.  Nem kell megijednie annak sem, akinek régi, vagy egyedi tüzelő berendezése van pl cserépkályha, tégla kályha……….. mert azok is méretezhetők.

Kondenzációs kazánok esetében, az égéstermék elvezetés lehetséges módjai.

A kondenzációs kazánok égéstermék elvezetése nem hagyományos gravitációs elven működik, hanem egy ventillátor segítségével történik a frisslevegő beszívás, és az égéstermék elvezetés, ( zárt égésterű készülék ). Itt sem hagyható el a hő és áramlástechnikai számítás, de gyakorlatilag mindegyik kazán elég komoly ventilátor teljesítménnyel rendelkezik, hogy megfeleljen akár az extrém kéménymagasságok legyőzésére.

Kondenzációs égéstermék elvezetések lehetséges módjai:

1-es koncentrikus, cső a csőben rendszer:

Ez azt jelenti, hogy a burokcsőben távtartó konzolok segítségével van elhelyezve egy kisebb átmérőjű cső, a nagy és kis cső közötti légrést használjuk a készülék égéséhez szükséges levegő beszívására, és a belső kisebb csövön távozik az égéstermék, ugyan azon ventilátor segítségével, ( egyik oldalt a ventilátor szív, másik oldalt fúj, nyom).  A külső burkolat anyaga alumínium, a belső cső „PPS” ( polifenilén szulfid, Magyarul műanyag) Ezzel a technológiával, készüléktől függően kb 20m-er kéménymagasság győzhető le. Bekerülési költsége a „duplafalu” cső miatt igen magas.  Főbb méretek: 125/80, 100/60

2 –es osztott rendszerű égéstermék elvezetés:

A kondenzációs kazán égéstermék elvezető csonkjára egy gyári szétválasztó idomot szerelünk, 80/80-as („PPS” műanyag ) két külön csővé alakítva az égéstermék elvezetést, friss levegő beszívást.  Így nem muszáj a kéményt használnunk az égési levegő készülékhez történő juttatására, hiszen ezt megtehetjük, bármely külső homlokzatról, akár lichthofból is. Sokszor megijed a megrendelő, hogy kazánházzá alakítjuk a lakását, az égéshez szükséges levegő cső elburkolható minden további gond nélkül, (volt hogy a megrendelő elburkolta gipszkartonnal, és ledvilágítást szerelt a burkolat alsó részébe).   Ezzel a technológiával, készüléktől függően kb. 50m-es rendszerhossz győzhető le. Bekerülési költsége kedvező. Főbb méretek: 80/80 PPS műanyag

3-as, parapetes kivitelű égéstermék elvezetés:

A zárt égésterű kazánoknál, létezik gyári parapet szett, más néven oldalfali kivezetés. A parapet homlokzati elhelyezését, igen szigorú szabályokhoz kötik. A kitorkolástól ( ahol az égéstermék elhagyja a parapetet) számított jobbra 2.5m, balra 2,5m, és függőleges irányban egyáltalán nem lehet nyílászáró, még tetőablak sem, és szintén a kitorkolástól számított szemben 10m-en belül nem lehet építmény.  Ha ezeknek a kritériumoknak megfelel nyert ügyünk van, mert nem kell kémény, így igen olcsó a bekerülési költség.

Kéménybélelés

Kondenzációs kéményre történő átállás:

Általában van már az ingatlannak bélelt kéménye, nem kell a kukába dobni mindent, tökéletesen felhasználható a meglévő béléscső, mert távtartó konzolok segítségével bele lehet húzni egy kisebb nyomó csövet, és már készen is van a kémény belső átalakítása. Hogyan is? A meglévő nagy és kis cső közötti légrést használjuk a készülék égéséhez szükséges levegő beszívására, és a belső kisebb csövön távozik az égéstermék, ugyan azon ventilátor segítségével, ( egyik oldalt a ventilátor szív, másik oldalt fúj, nyom).  Előnye: kis beruházási költség, nem jár nagy felületű kéménymegbontással, gyorsan kivitelezhető.  Amennyiben nincsen meglévő béleléssel ellátott kéménye, úgy a fentebb leírtak alapján járunk el, koncentrikus, vagy osztott rendszer létesíthető.

Fa, vagy vegyestüzelés estén:

Az ingatlantulajdonosok, alternatívaként egyre többen választják, a meglévő gázfűtés mellé, a vegyestüzelésű kazánok rendszerbe iktatását, vagy egyéb tüzelő berendezések beszerelését, (pl vízteres kandalló, cserépkályha, tömeg téglakályha…) van kéményük csak béleletlen, és szeretnék azt béleltetni. Mint már említettem, itt nem szabad fordítva cselekedni, és előre megvásárolni a kazánt, mert a kémény paramétereihez érdemes a kazánt kiválasztani. Első lépésben szükség van a ház fűtendő légköbméterére, és meg kell határozni a szükséges Kw teljesítményt. Ha ez megtörtént, utána kell a meglévő kéménnyel foglalkozni, ( milyen magas, mekkora bélésanyag tehető be….) és ezen adatok feltérképezése után lehet a megfelelő berendezést kiválasztani, és megvásárolni.

A bélelés anyaga lehet, saválló acél, vagy furánflex.

FONTOS INFORMÁCIÓK !

Minden esetben kell hő, és áramlástechnikai számítás, a kéményt átvételének elengedhetetlen dokumentuma. Minden égéstermek elvezető rendszernek, és kéménynek gyárilag szavatoltnak kell lennie, szükséges az anyagokról teljesítmény nyilatkozat megkérése, beszerzése.  A kéményeknek kitorkolási ( kémény teteje) megközelíthetőségét meg kell oldani, minden esetben, pl: tetőkibúvó a kémény közvetlen közelében, vagy kéményseprő járda kihelyezése. A nyitott égésterű készülékeknél, a megfelelő légutánpótlásról gondoskodni kell. Nyitott égésterű kéménybe kötött készülékeknél, gépi elszívás nem alkalmazható pl wc elszívó, konyhai elszívó, mert ellentétes hatása van a kémény huzatára, és égéstermék visszaáramlás jöhet létre. Itt megemlíteném, hogy nem csak azért jó egy kondenzációs kazán, mert 20-50%-os energiamegtakarítás érhető el vele, hanem mert biztonságos, égéstermék visszaáramlás kizárva. 

Senkit nem akarok elrettenteni, de nem egy olyan esetünk volt, hogy nem megfelelő vegyetüzelésű berendezést csatlakoztattak kis keresztmetszetű kéményhez ( nem volt elegendő a kémény huzata), korom lerakodás jön lére a kéményben, ami eldugítja, és nem lesz megfelelő az égés,  füstöl mindenhól, nehezen fűt fel a készülék, szélsőséges esetekben amikor a tulajdonos az előjelekkel nem foglakozik, kéménytűz jön létre, begyullad a gyantás korom a kéményben.

Hívjon, kérdezzen, szívesen válaszolok.

Küldjön üzenetet

7 + 3 =

GÁZPROJEKT KFT.

Székhely: 1031 Budapest, Vízimolnár utca 42.

Telephely: 2013 Pomáz, Peklár utca 6.

Telefon / fax: 06-26-323-853, 06 30 936 8636

Adószám: 13742997-2-41

K&H Bank: 10404065-49574854-54521016